Contemporary Living in a Conservation Area

A mixed development consisting of a gym and 14 residential flats located on a busy street in Bristol’s Down Conservation area. Considerable negotiations were required with planning officers to achieve a built form that positively reflects the surrounding buildings and streetscape.

The design features a podium deck ground floor with gym to the front and car parking for the residents to the rear. Above this podium, 3 blocks rise up in 2, 3 and 4 storey massings all around a central communal courtyard amenity. These varying massings, organised around a simple palette of materials and colours, and connected via external balcony access, compliment the hit and miss scale of the backland developments to the rear surrounding properties. This vernacular scale is brought through to the front of the development also with the main building's facade picking up on and stitching into Westbury Park's tall urban grain.

The gym brings a new service to the local area, increasing the attraction and vibrancy of North View to local residents and visitors and maintaining the urban realm at the ground floor level.

  • 14 residential apartments and 126sqm gym
  • Conservation area
  • Extensive consultation with planning officers
  • Adding 'Place' to the existing urban grain

Download Datasheet

Project Architect

Robert O'Reilly

Design Team

Jim Brooks

Partner in charge

Tony Mullin

North View, Bishopston, Bristol

Simon James New Homes Ltd

Related projects