Fresh Outlook for University Landmark

The works relate to the 1960s extension of the HH Wills Physics Laboratory, which is listed by virtue of its connection to the original 1920s neo-classical building and is located within Tyndall’s Park Conservation Area.

The building is a prominent landmark in Bristol on account of its scale and hilltop location.

The brief included upgrading the thermal performance of the building envelope, updating the appearance of the façades, refurbishing a laboratory and remodelling the entrance foyer to improve access and circulation as well as enhancing the presence of the main entrance.

The façade works comprised the replacement of the existing steel frame single glazed windows with new aluminium framed double glazed curtain walling; rendering over the mosaic spandrel panels; cleaning and re-pointing the Bath stone pilasters, transoms and ashlar walling; installing new brise-soleil to the south elevation; and re-rendering the infill panels to the lecture theatre.

  • Refurbishment of façade, laboratory and remodelling of entrance
  • Replacing windows with double glazed curtain wall system
  • Insulating cavity wall by injection
  • Rendering over spandrel panels
  • Brise-soleil to south elevation
  • Stone cleaning and re-pointing

Download Datasheet

Project Architect

Steve Lee

Design Team

Daniel Lam

Partner in charge

Alistair Jackson

H.H. Wills Physics Laboratory, Bristol

University of Bristol

Related projects